Зертханалық зерттеулер жүргізу мүмкін болмаса, көкөністер мен жемістердегі химиялық заттардың құрамын «көзбен» тексеруге болады.
Маусымнан тыс сатылатын көкөністер мен жемістер күдік тудыруы керек, деді ӨӨММУ биотехнология және биорганикалық синтез өнімдерінің технологиясы кафедрасының доценті Георгий Суслянок.
Табиғи қызанақ үлкен болмауы керек. Егер қызанақтың сыртқы келбеті мінсіз, түсі табиғи емес және кесілген кезде ақ жолақтарды көретін болсаңыз, онда олар нитраттардың көмегімен өсірілген. Өсімдіктің сабағына назар аудару қазжет, табиғи қызанақтың сабақтары кішкентай болуы керек, — дейді маман.
Маманның айтуынша тек көлеміне, түсі мен иісіне ғана назар аудармау керек. Табиғи қиярдың тұқымдары болуы керек, ал егер тұқымы болмаса, онда көкөністе нитраттар мен пестицидтер бар болып табылады.
Алманың дақтары мен кемшіліктері болса, оның құрамында химиялық заттардың жоқтығын көрсетеді. Ал құлпынайда қара нүктелердің болуы нитраттың мөлшерін көрсетеді. Қарбыздың целлюлозасында сары талшықтар болмауы керек. Олар нитраттардың болуының белгісі.
Суслянок көкөністер мен жемістерді маусымнан тыс уақытта сатып алмауға және жергілікті өндірістегі өнімдерді таңдауға кеңес береді.