Қазақстандық мектептер мен балабақшаларда жаңа мәзір пайда болады
Денсаулық сақтау министрлігі білім беру ұйымдарындағы тамақтану стандарттарын жаңартты. Келесі оқу жылынан бастап буфеттерде қуырылған, ащы, тұздалған, бұрыш және тұздық қосылған тағамдарды ұсынуға қатаң тыйым салынады.
«Бұл стандарт балалардың теңдестірілген, қауіпсіз және сапалы тамақтануын қамтамасыз ететін салауатты тамақтанудың халықаралық талаптарын қарастырады. Енгізілген өзгерістердің басты артықшылығы – азық-түлік өнімдерінде тұзды, қантты және майды тұтынуды азайту. Орындау мерзімі – ағымдағы жылдың 1 қыркүйегі», — деп атап өтті ҚР Денсаулық сақтау министрлігі Азық-түлік, білім және тәрбие нысандарын бақылау департаментінің бас сарапшысы Кәмшат Мұратқызы.
Буфеттерде фастфуд, газдалған және тәтті сусындар, сағыз, балмұздақ және басқа да өнімдердің толық тізімін сатуға тыйым салынады. Оның орнына мектеп оқушыларын жаңа піскен көкөністер, жемістер мен көк шөптер, бұршақ дақылдары, пісірілген ет, жартылай қатты ірімшікпен тамақтандыру керек.
Балалар сүттен, айраннан және итмұрыннан, кептірілген жемістерден және жидектерден жасалған қантсыз компоттар ұсынылады. Сонымен қатар тағамдарға ең аз мөлшерде тұз қосылады. Диетологтар жаңа мәзірді бағалауда.
Олардың пікірінше рұқсат етілген өнімдердің тізімі мен оларды дайындау әдістерінің өзі жеткілікті. Бұл ретте мамандар мектептегі тамақтандыру тарифтерін көтеруді талап етуде.
«Ең сорақысы, мұнымен айналысатындар ақша таба алмай, балаларымыз қайтадан қиналады. Жоқ, олар балаларды бұзылған тағаммен тамақтандырмайды. Бірақ баға саясатын ескере отырып, жақсы өнімдер болуын нәсіп етсін деген тілектеміз», — деді диетолог Лидия Гурина.